Mâncatul emoțional – Tipare emoționale

Mâncatul emoțional – Tipare emoționale

5

Mâncatul emoțional – Tipare emoționale

Dacă la testul din postarea anterioară a reieșit că ai probleme cu mâncatul emoțional, fie că e vorba doar  de o parte din timp sau de cea mai mare parte a timpului, este important să reții următoarele lucruri:

Foamea fizică apare treptat, o simțim cum crește în intensitate.

  • Apare senzația de ,,parcă începe să mi se facă foame. Ne gândim că am mânca ceva pentru a acoperi nevoia ne foame, și ne întrebăm ce ne-ar plăcea să mâncăm”.

Foamea emoțională se declanșează brusc și se simte ca o urgență.

  • Vine cu nevoia de a mânca, de ex. cartofi prăjiți, ciocolată, acum, rapid, altfel apare senzația că ceva rău se va întâmpla sau senzația de nerăbdare.

Senzația de sațietate apare după ce mâncăm pentru a ne acoperi valorile nutriționaleCând vine vorba de mâncatul emoțional, senzația de sațietate nu apare când necesarul energetic a fost acoperit, ci apare sentimentul că nu ne putem opri din mâncat. Este atât de important când apare această poftă, să te oprești și să te întrebi – mi-e foame? Sau încerc să ajung la/să schimb o anumită emoție?

O altă piesă din puzzle-ul legat de mâncatul emotional este aceea de a face cunoștință cu „tine”. Până acum ar trebui să poți identifica dacă folosești alimentele pentru a-ți schimba starea emoțională. Și cel mai probabil ai o idee despre cum arată comportamentul tău alimentar.

 

 

Ce faci acum?

Sarcina ta este de a înțelege ce emoții și ce evenimente conduc la acest comportament alimentar. Pentru a face acest lucru, este esențial să îți înțelegi lumea interioară, tiparele emoționale și evenimentele declanșatoare. Ca ființe umane, toți avem o reacție naturală la durerea emoțională și asta înseamnă că vrem să ne îndepărtăm repede de ea… De fapt, totul se întâmplă  atât de rapid încât nici măcar nu îți dai seama că o faci.

Creierul nostru intră în acțiune pentru a ne proteja prin folosirea sistemului nostru de apărare. Sarcina principală a sistemului de apărare este să ne ferească de durere, adică de sentimente dificile. Cu toate acestea, uneori, acest lucru poate funcționa împotriva noastră, deoarece există și momente când este necesar să ne uităm direct la durerea emoțională, pentru a vindeca acele emoții dificile și distructive. Mai jos sunt amintite câteva dintre mecanismele obișnuite de apărare pe care le folosim atunci când ne confruntăm cu emoții sau situații provocatoare.

Mecanismele de coping/de apărare:

Apără sau atacă: te pui în defensivă și dai vina pe alții, ataci verbal sau emoțional?

Găsești pozitivul: Cauți imediat pozitivul? Obții o protecție emoțională din asta și mergeți mai departe?

Faci pe victima: Îți pare rău pentru tine și cauți ajutor dincolo de tine?

Te învinovăți pe tine însuți: spunând „oh, dacă aș putea fi mai puternic, mai disciplinat…”.

Raționalizezi: reduci importanța problemei, înțelegând-o în relație cu ceilalți și cu „norma” sau cu poveștile specifice.

Îți sunt valabile strategiile de mai sus, unele sau toate? Ești capabil să recunoști mecanismele pe care le folosești? Acest lucru este cu adevărat important pentru a le înțelege, astfel încât să le vezi clar și să le contracarezi. De ce? Când o emoție/un sentiment nu este pe deplin înțeles sau procesat, de multe ori revine din nou și din nou. În această situație este imperativ necesar să vezi dincolo de mecanismele tale de apărare și să îți permiți să simți acea emoție dificilă, astfel încât să o poți procesa odată pentru totdeauna.

Dacă permitem mecanismelor noastre să țină sentimentul departe, putem rămâne blocați, metaforic vorbind, într-un câmp minat de sentimente de vină și dorință de atac (sau oricare dintre celelalte mecanisme de apărare) pentru săptămâni, luni sau chiar ani. Când suntem blocați în acest loc, folosim adesea alimentele ca să ne liniștim.

Asumarea sentimentelor noastre este primul pas vital pentru gestionarea emoțiilor noastre. Identificarea sentimentelor tale dificile: când încercăm să ne înțelegem pe noi înșine este esențial să fim atenți la situațiile „declanșatoare”. Ele apar de regulă în anumite momente – de obicei, înfricoșătoare sau stresante. De exemplu, să spunem că ești, ca și majoritatea populației, îngrozit de a vorbi în public. De fiecare dată când te ridici să vorbești, chiar și în fața unui număr restrâns de oameni, vocea îți tremură, inima îți bate tare și nu dai randament așa cum ai vrea. Situația activatoare este „a vorbi în public”, așa că, în general, vei face tot ce poți pentru a evita această dificultate. Există multe alte situații activatoare, de exemplu, ar putea fi zgomotul făcut de joaca copiilor, o casă dezordonată, cerințele șefului, facturile primite, etc. Orice ar fi, e important să recunoști evenimentele tale „declanșatoare”. Cunoașterea rădăcinii problemei este primul pas pentru a o repara. Și atunci, să facem încă un pas mai departe.

Care sunt emoțiile/ sentimentele declanșate de situațiile activatoare?

Refletează la acest lucru, deoarece identificarea „sentimentelor” asociate este crucială pentru a putea să le controlezi, dându-ți astfel putere să îți gestionezi viața și situațiile declanșatoare cât mai bine cu putință. În exemplul cu vorbitul în public, am putea spune că „sentimentul” de bază ce duce la „panica” experimentată, este „îndoiala de sine” și/sau „frica de judecată” din partea publicului. Indiferent care sunt „sentimentele” asociate – ele vor apărea și te vor împiedica să obții ce vrei, de fiecare dată, până când le vei recunoaște și gestiona, reluându-ți astfel controlul asupra vieții tale.

Ce sentimente deosebite ai, care nu-ți plac? Adaugă la lista de mai jos orice emoție consideri de cuviință:

Frica – Anxietate – Incertitudine

Tristețe – Depresie – Nefericire

Furie – Enervare – Mânie

Acum, întreabă-te – hrănesc vreunul dintre aceste sentimente/emoții?

Poate că nu ai răspunsurile acum, dar te încurajez să reflectezi asupra acestor emoții în zilele următoare și notează într-un jurnal al emoțiilor, când îți dai seama că eviți sau sări peste anumite sentimente/emoții. S-ar putea să apară un model, un pattern, un tipar emoțional…