Mâncatul emoțional – Managementul emoțional

Mâncatul emoțional – Managementul emoțional

7

Mâncatul emoțional – Managementul emoțional

Pasul următor în gestionarea mâncatului emoțional, este să înveți să te vindeci și să îți gestionezi toate emoțiile, din interior.

Primul pas pentru a „liniști un sentiment” este să înțelegi cum reacționezi atunci când acele emoții negative se instalează și ai o zi proastă. Oprește-te și ascultă cum vorbești cu tine însuți, despre tine…Ești dur cu tine însuți? Folosești expresii precum „Sunt prea sensibil” sau „Eu reacţionez exagerat din nou” sau „nu mă descurc cu nimic”? Majoritatea dintre noi ne certăm singuri, ne criticăm mai mult decât e cazul, și așa rămânem blocați acolo; răniți. Buddha a spus: „Cel mai mare dușman al tău nu îți poate face rău la fel de mult ca propriile tale gânduri nepăzite”.

Vă îndemn să vă acordați câteva momente chiar acum și să reflectați asupra dialogului vostru intern. Nu pot sublinia suficient de mult importanța acestei reflecții și necesitatea exersării ei zilnice. Fii propriul observator și notează regulat discuțiile interioare.

Dialogul nostru intern este adesea stabilit în copilărie. Modul în care părinții tăi au gestionat emoțiile tale va avea o influență enormă asupra modului în care le gestionezi astăzi. Dacă ne tratăm rău pe noi înșine într-o perioadă dificilă, de fapt, lupta pe care o experimentăm se intensifică. Acest lucru ne împinge să ne liniștim sau să reparăm aceste emoții cât mai repede cu putință, cu consum din afară, și, în acest caz este vorba de „mâncare” – un mod de „remediere” rapid, accesibil și acceptabil.

Întreabă-te: dacă cineva ar sta lângă mine și ar avea aceleași păreri negative și ar spune aceleași comentarii despre mine, cum te-ai simți? Bănuiesc că te vei simți rănit și jignit și probabil că ai pleca.

Așa că, de ce ne permitem să ne batem pe dinăuntru?  Devino cel mai bun prieten al tău.

Cum îl tratez pe cel mai bun prieten (sau pe cineva care îți este foarte apropiat) când se simt dezamăgiți sau se confruntă cu ceva foarte dificil? Oare strigi le el și îi spui cât de prost e? Sau îi spui „Va fi bine, până la urmă se rezolvă și știi că sunt aici pentru tine?” Dialogul intern creează o stare emoțională interioară. Vorbind într-un mod blând cu propria persoană, vei reuși să schimbi starea emoțională și să faci față mult mai ușor oricărei situații sau emoții dificile.

Când apare un sentiment negativ, învață să vorbești cu tine, așa cum ai face-o cu cel mai bun prieten al tău. Cum? Prin practicarea unor metode de liniștire ce implică o discuție familiară, cu vorbe care ne oferă confort. Aceste cuvinte ar trebui să aibă conținut emoțional sau valoare pentru tine. Asta înseamnă că ar trebui să te simți activat emoțional de cuvintele pe care le alegi.

Scrie-ți propriul scenariu cu vorbe semnificative pentru tine, și repetă-ți-le ca pe o afirmație pozitivă.

Tehnica liniștitoare…

Există multe metode de a te liniști și una dintre cele mai ușoare este să te vizualizezi pe tine îmbrățișându-te. Dacă poți găsi un loc privat, liniștit și confortabil, cu atât mai bine, și dacă nu, nu îți face griji – doar închide ochii și exersează vizualizarea. Folosește scenariul pe care l-ai pregătit și spuneți-l cu vocea interioară. Dacă ești singur, o poți spune cu voce tare. Acest lucru poate fi ciudat și incomod la început, sau chiar foarte amuzant și mintea ta va încearca să te convingă să te oprești. Dar amintește-ți că este o modalitate de vindecare extraordinară în a practica acest exercițiu de liniștire. Pentru a învăța cum să calmezi un sentiment e nevoie de practică regulată și te încurajez și pe tine să faci din autocalmare un ritual zilnic și vei culege beneficiile. Vei descoperi că această metodă de auto-liniștire va permite emoțiilor să fie acceptate și procesate și acest lucru va fi liniștitor, pentru că nu opui rezistență, și astfel nevoia de a mânca pentru confort, va dispărea.