Mâncatul emoțional – Auto-reglarea emoțională

Mâncatul emoțional – Auto-reglarea emoțională

6

Mâncatul emoțional – Auto-reglarea emoțională

Următorul pas în gestionarea mâncatului emoțional, este să înveți să accepți rănirea și/sau durerea emoțională. Ideea postării ar fi următoarea: Trebuie să te simți confortabil, simțindu-te inconfortabil!… Cui opunem rezistență, persistă!

OK, deci probabil că în acest stadiu spui că știi de ce emoțiile și alimentele sunt conectate, ce sentimente urăști și clar că ești conștient de sentimentele pe care le hrănești…Ce faci mai departe? Cum să încetezi să-ți mănânci sentimentele? Condiția umană este despre a simți, nu se poate scăpa de acest fapt. Fiecare zi aduce cu sine momente (sau ore) când poți să te simți obosit, abătut, rănit, supărat; de acord?

De ce simțim aceste emoții negative? Emoțiile tale sunt ghidul tău de supraviețuire. Ele sunt indicatoarele tale interne și îți oferă energie dintr-un motiv foarte bun. Ele vor să le asculți, să te oprești și să le lași în lumea ta interioară. Când simțim că apar emoțiile negative (furie, tristețe, îngrijorare), de obicei încercăm să ne îndepărtăm de ele. Dar acest lucru nu rezolvă de fapt problema, pentru că nu le acceptăm, nu ni le asumăm, și atunci apelăm la mâncare. Thich Nhat Hanh surprinde această idee în următoarea afirmație: „Principalul necaz al civilizației noastre moderne este că nu știm cum să gestionăm suferința din interiorul nostru și încercăm să o acoperim cu tot felul de comportamente de consum”.

Dacă poți învăța să ții cont de emoțiile tale ca un semnal că ceva din interiorul tău are nevoie de atenția ta, îți vei construi o încredere care îți va permite să te ocupi de emoții foarte repede. Cuvântul emoție se explică pe sine – provine de la rădăcina latină „emovere” – „e” însemnând „în afară” și „movere” însemnând „a mișca”. Aceasta sugerează că atunci când apare e din „emoție” , ea trebuie simțită pe deplin, dacă ne dorim ca ea să se „mute” și să „se îndepărteze”. Scurt spus, o emoție trebuie acceptată în corpurile noastre, simțită, recunoscută, acceptată (să fie în interiorul nostru) și apoi va pleca.

Trebuie să te simți confortabil, simțindu-te inconfortabil!

Nu există comenzi rapide, nu există o cale ușoară. Dar nu intra în panică… ÎNCEPE cu emoțiile mai reduse în intensitate, cu micii stresori zilnici. De exemplu: ești agitat și furios datorită comportamentului unui coleg de muncă sau al prietenului tău. Deci ce faci pentru a rezolva această problemă? Trebuie să recunoști că simți o emoție în legătură cu acel comportament, simțe emoția așa cum e ea, stai cu senzațiile, trăirile conectate cu ea, până când o simți pe deplin și apoi aceasta va dispărea; se va reduce în intensitate.

Trebuie să repeți această practică cu fiecare ocazie, astfel încât să devii tot mai bun în a aborda emoțiile tale negative. Încearcă să observi lumea ta interioară. Mintea ta va încerca să raționalizeze și să raționeze cu sentimentele, dar dacă poți să rămâi concentrat și să-ți lași mintea deoparte pentru această perioadă – vei fi cu un pas mai aproape în a-ți gestiona emoțiile.

Cui opunem rezistență, persistă! Sentimentele tale vor cere să fie auzite mai întâi, și apoi, ele o vor cere cu tărie. Exersează următorul lucru: să le permiți să intre în lumea ta interioară, în primă instant; pentru că altfel, riști să devii copleșit de acumularea lor.