Mâncatul conștient

Mâncatul conștient

Scopul workshop-urilor (1)

Mâncatul conștient

Am tot auzit de mâncatul conștient, dar a fi în momentul prezent este mult mai mult decât a sta liniștiți și a ne uita la un perete în timp ce mestecăm încet mâncarea…

Înseamnă a fi în momentul prezent și a trăi tot ce ne oferă, aici și acum, acest moment.

Iată câteva lucruri pe care ți le poți adresa, pentru a întări și mai mult starea de mindfulness (DE PREZENȚĂ CONȘTIENTĂ):

  1. Ce observi în legătură cu mâncarea ta?
  • Ce gust are?
  • Cât de rece sau cât de caldă e?
  • Ce textură are?
  • Ce arome observi? (a pus cineva mai mult condiment din nou?)

 

  1. Ce observi în legătură cu corpul tău?
  • Cât de foame îți era înainte să te apuci de mâncat?
  • Cum ți se pare că este mestecatul, gustatul și înghițitul?
  • Mesteci în funcție de cât de foame îți este? Când îți dai seama că te-ai săturat deja?

 

  1. Ce observi în interiorul minții tale?
  • Ce emoții ai simțit la începutul mesei?
  • Ce emoție ai simțit când te-ai decis să mănânci?
  • Cum te simți când începi să mănânci?
  • Ce amintiri ai în legătură cu mâncarea pe care o guști? (unde erai când ai încercat pentru prima dată prăjitura cu ciocolată a mătușii Viorica?)
  • Ce emoții simți după ce ai terminat de mâncat?

A observa toate aceste lucruri, este foarte important, dar a accepta tot ce apare pe parcurs – fără a judeca – este de fapt secretul. Încearcă să accepți ceea ce simți, ceea ce alegi, ceea ce gândești – chiar dacă poate că vei dori să schimbi ceva.

Emoțiile sunt trecătoare – dar ceea ce observăm în momentele noastre conștiente ne poate ajuta să facem schimbări în mod gradual și să ne apropiem și mai tare de obiectivele noastre (și doar să ne bucurăm în liniște de kebab-ul cu creveți sau de pâinea integrală cu magiun de pruneJ).